Начало За нас Реклама Контакти

Терин от сирене и маслини

Снимка за Терин от сирене и маслини
50
Време за приготвяне: 50 минути + 6 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта за терин предлага изумително сливане на вкусове – смес от сирене с маслини и каперси, съчетана с доматен сок със стафиди и черен пипер. Резултатът изглежда толкова ефектен, че е повече от подходящ за празнични поводи, когато искате да впечатлите гостите си с нещо наистина вдъхновяващо.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 7 с. л. желатин
  • 400 г прясно сирене, нарязано на ситно, или крем-сирене
  • 1 ч. ч. зелени маслини, нарязани
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 1 ч. ч. черни маслини, нарязани
  • 2 с. л. каперси
  • 1 с. л. стафиди
  • 400 г доматен сок
  • 3 с. л. захтин
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  •   лимонов сок на вкус
  •   няколко листа магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се накисва в 60 мл студена вода за няколко минути и се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна за 30 - 40 сек.

  2. 2.

    Дъното на продълговат съд се застила с прозрачно фолио.

  3. 3.

    Сиренето се разбива с половината от зелените маслини, магданоза, подправя се със сол, лимонов сок, лимонова кора и пипер на вкус. Добавят се 2 с. л. от желатина и се разбърква добре. Разпределя се на дъното на формата и се слага в хладилника.

  4. 4.

    Другата част от маслините, каперсите и 2 с. л. зехтин се разбъркват с 2 с. л. от желатина. Разпределят се върху слоя със сирене.

  5. 5.

    Останалият зехтин се загрява, сипват се стафидите, разбъркват се 1-2 мин. и се налива доматеният сок. Отстранява се от огъня, подправя се със сол и пипер, след което се добавя останалият желатин. Доматената смес се сипва върху маслинената. Теринът се слага за 6 часа в хладилника.

  6. 6.

    Преди сервиране се обръща, отстранява се фолиото и се сервира, нарязан на парченца.

Предвидете си към времето за приготвяне 6 часа за желиране на терина!

Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари