Терин от сирене и маслини
Тази рецепта за терин предлага изумително сливане на вкусове – смес от сирене с маслини и каперси, съчетана с доматен сок със стафиди и черен пипер. Резултатът изглежда толкова ефектен, че е повече от подходящ за празнични поводи, когато искате да впечатлите гостите си с нещо наистина вдъхновяващо.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 7 с. л. желатин
- 400 г прясно сирене, нарязано на ситно, или крем-сирене
- 1 ч. ч. зелени маслини, нарязани
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. черни маслини, нарязани
- 2 с. л. каперси
- 1 с. л. стафиди
- 400 г доматен сок
- 3 с. л. захтин
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
- няколко листа магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 60 мл студена вода за няколко минути и се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна за 30 - 40 сек.
- 2.
Дъното на продълговат съд се застила с прозрачно фолио.
- 3.
Сиренето се разбива с половината от зелените маслини, магданоза, подправя се със сол, лимонов сок, лимонова кора и пипер на вкус. Добавят се 2 с. л. от желатина и се разбърква добре. Разпределя се на дъното на формата и се слага в хладилника.
- 4.
Другата част от маслините, каперсите и 2 с. л. зехтин се разбъркват с 2 с. л. от желатина. Разпределят се върху слоя със сирене.
- 5.
Останалият зехтин се загрява, сипват се стафидите, разбъркват се 1-2 мин. и се налива доматеният сок. Отстранява се от огъня, подправя се със сол и пипер, след което се добавя останалият желатин. Доматената смес се сипва върху маслинената. Теринът се слага за 6 часа в хладилника.
- 6.
Преди сервиране се обръща, отстранява се фолиото и се сервира, нарязан на парченца.
Предвидете си към времето за приготвяне 6 часа за желиране на терина!