Начало За нас Реклама Контакти

Терин от сьомга, спанак и скариди

Снимка за Терин от сьомга, спанак и скариди
60
Време за приготвяне: 1 час + 6 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

"Терин” е наименование на съда, в който се готви ястието – оригиналът е средно дълбок, глинен съд, с правоъгълна форма и плътно затварящ се капак. Вълшебството на тези рецепти се дължи на факта, че методът позволява съставките да се задушават в собствените им сосове и взаимно да обменят аромати и вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г сурови обелени охладени скариди
  • 1 студен суров белтък
  • 300 мл студена сметана 35%
  • 2 ч. ч. спанак, фино нарязан
  • 300 г филе от сьомга без кожа
  •  сол и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Купата и ножът на кухненския робот се слагат за 15 мин. във фризера. Отделят се половината от скаридите, а останалите се слагат в робота заедно с белтъка. Смилат се на пюре и докато роботът работи, малко по малко се налива сметаната. Към сместа постепенно се добавят спанакът, целите скариди, ½ ч. л. сол и бял пипер на вкус.

  • 2.

    Дъното и стените на форма за кекс се обличат с алуминиево фолио. Налива се половината от сметановата смес, върху нея се подрежда на един ред филето от сьомга, предварително леко посолено и подправено с бял пипер, а отгоре се сипва останалата смес. Затваря се с фолиото.

  • 3.

    Теринът се пече на водна баня, като в долната тава се налива гореща вода. Слага се във фурна, загрята до 150° С, и се пече 40 мин. Изважда се от фурната, притиска се с тежест - например пълни консервни кутии или бутилки, и се оставя да изстине. Слага се в хладилника поне за 6 часа, преди се нареже.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари