Терин от сьомга, спанак и скариди
"Терин” е наименование на съда, в който се готви ястието – оригиналът е средно дълбок, глинен съд, с правоъгълна форма и плътно затварящ се капак. Вълшебството на тези рецепти се дължи на факта, че методът позволява съставките да се задушават в собствените им сосове и взаимно да обменят аромати и вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г сурови обелени охладени скариди
- 1 студен суров белтък
- 300 мл студена сметана 35%
- 2 ч. ч. спанак, фино нарязан
- 300 г филе от сьомга без кожа
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Купата и ножът на кухненския робот се слагат за 15 мин. във фризера. Отделят се половината от скаридите, а останалите се слагат в робота заедно с белтъка. Смилат се на пюре и докато роботът работи, малко по малко се налива сметаната. Към сместа постепенно се добавят спанакът, целите скариди, ½ ч. л. сол и бял пипер на вкус.
- 2.
Дъното и стените на форма за кекс се обличат с алуминиево фолио. Налива се половината от сметановата смес, върху нея се подрежда на един ред филето от сьомга, предварително леко посолено и подправено с бял пипер, а отгоре се сипва останалата смес. Затваря се с фолиото.
- 3.
Теринът се пече на водна баня, като в долната тава се налива гореща вода. Слага се във фурна, загрята до 150° С, и се пече 40 мин. Изважда се от фурната, притиска се с тежест - например пълни консервни кутии или бутилки, и се оставя да изстине. Слага се в хладилника поне за 6 часа, преди се нареже.