Шоколадово суши
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- 400 мл кокосово мляко
- 250 мл вода
- 100 г захар
- 1 с. л. оризов оцет
- 1 киви
- 1 манго
- 3 ягоди
- 2 с. л. портокалов ликьор или коняк
- 150 г тъмен шоколад
- 100 мл портокалов или прасковен ликьор за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, смесва се с кокосовото мляко и водата и се слага да заври. Оставя се да къкри 15 мин. под капак. Отстранява се от огъня и се оставя покрит още 15 мин. Добавят се захарта и оцетът и се охлажда.
- 2.
Плодовете се нарязват на пръчици и се заливат с алкохола да се мариноват.
- 3.
Върху хартия за печене се начертават 4 правоъгълника 30 х 9 см и 4 с размери 30 х 11см
- 4.
Оризът се разстила върху четирите по-малки правоъгълника на слой от 0,5 см. В единия край се прави каналче, в което се подреждат маринованите плодове, и се завива на стегнато руло с помощта на хартията. Охлажда се в хладилника.
- 5.
Шоколадът се стопява и се намазва на по-плътен слой върху по-големите правоъгълници. Върху него се поставят рулата от ориз и се завиват така, че целите да се обгърнат с шоколад. Завиват се в хартията и се съхраняват в хладилника.
- 6.
Шоколадовото суши се нарязва с къдрав нож за хляб. Поднася се с купичка ликьор за топене.