Темпура с морски дарове
Темпурата е класическо японско ястие от португалски произход, което се състои от панирани морски дарове, риба или зеленчуци. Ние ви предлагаме първия вариант, който е изключително богат откъм съставки и задължително върви със специфичен сос с аромат на джинджифил.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 едри скариди
- 8 почистени малки сепии, калмари или октоподчета
- 8 едри миди или рулца от раци
- 1 с. л. брашно
- 300 мл олио за дълбоко пържене
- за тестото:
- 2/3 ч. ч. брашно
- 1 яйце
- 2 белтъка
- 250 мл ледена вода
- за соса:
- 10 с. л. соев сос
- 4 с. л. захар
- 5 с. л. мирин или сухо шери
- 4 с. л. оризов оцет
- 100 мл вода
- 1 с. л. настърган джинджифил
Начин на приготвяне
- 1.
Морските дарове се нанизват на бамбукови шишчета и се овалват в брашното.
- 2.
Сосът се приготвя, като оцетът се слага да заври със захарта и мирина. След като поври 1 минута, се охлажда и се смесва с останалите съставки. Когато изстине, се слага джинджифилът.
- 3.
Тестото за паниране се приготвя, като яйцето, белтъците и ледената вода се сипват в брашното и всичко се бърка бързо, но не прекалено дълго, докато се получи каша, в която може да има малко неразбити гранули. Панировката се държи на ледена баня – съдът се потопя в друг съд, в който има вода и лед. По този начин темпурата става хрупкава.
- 4.
Олиото се слага да се загрее до 170°С в дълбок съд или фритюрник. Шишчетата се потапят в тестото и се слагат да се пържат по 4-5, докато се зачервят (3–4 мин.). Краищата на шишчетата остават да стърчат отвън. Отцеждат се от мазнината и се сервират горещи със соса.
ВАРИАЦИИ - Опитайте с парчета риба или зеленчуци.