Начало За нас Реклама Контакти

Телешко задушено с червено вино и шоколад

Снимка за Телешко задушено с червено вино и шоколад
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Качественият шоколад с над 70% съдържание на какао, с дълбокия си вкусов аромат на черна череша, касис и къпина и почти ликьорени сладко-горчиви тонове допълва и подчертава богатия вкус на червените меса по същия начин, както и доброто червено вино. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1,5 кг телешки джолан, нарязан на кубчета
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 глави лук, ситно нарязани
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 стрък селъри, нарязано на тънки кръгчета
  • 3 скилидки чесън, ситно нарзани
  • 200 мл червено вино
  • 50 мл винен оцет
  • 1 дафинов лист
  • 1 пръчка канела
  • 400 мл телешки бульон
  • 30 г черен шоколад 90%
  • 100 г сушени сини сливи
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  варени картофи за гарниране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се слага да се зачерви на умерен огън в загретия зехтин на 3 порции. Изважда се от тигана и в същата мазнина се добавят лукът, морковите, стръкът селъри и чесънът. Разбъркват се 7-8 мин.

  • 2.

    Връща се месото, добавят се виното и оцетът и се оставят 10 мин. на силен огън, за да се изпари алкохолът. Слагат се дафиновият лист, канелата и се налива горещият бульон.

  • 3.

    Ястието се прехвърля в съд за печене с капак, добавят се сините сливи и се слага във фурната за 2 часа на 160°С.

  • 4.

    Шоколадът се нарязва и се залива с 1-2 с.л. от бульона от печенето на месото. Разбърква се, докато се стопи. Прибавя се към месото, разбърква се и се запича за още 30 мин.

  • 5.

    Ястието се поднася с пресния магданоз и варени картофи.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари