Телешко задушено с червено вино и шоколад
Качественият шоколад с над 70% съдържание на какао, с дълбокия си вкусов аромат на черна череша, касис и къпина и почти ликьорени сладко-горчиви тонове допълва и подчертава богатия вкус на червените меса по същия начин, както и доброто червено вино.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг телешки джолан, нарязан на кубчета
- 4 с. л. зехтин
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 стрък селъри, нарязано на тънки кръгчета
- 3 скилидки чесън, ситно нарзани
- 200 мл червено вино
- 50 мл винен оцет
- 1 дафинов лист
- 1 пръчка канела
- 400 мл телешки бульон
- 30 г черен шоколад 90%
- 100 г сушени сини сливи
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
варени картофи за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се слага да се зачерви на умерен огън в загретия зехтин на 3 порции. Изважда се от тигана и в същата мазнина се добавят лукът, морковите, стръкът селъри и чесънът. Разбъркват се 7-8 мин.
- 2.
Връща се месото, добавят се виното и оцетът и се оставят 10 мин. на силен огън, за да се изпари алкохолът. Слагат се дафиновият лист, канелата и се налива горещият бульон.
- 3.
Ястието се прехвърля в съд за печене с капак, добавят се сините сливи и се слага във фурната за 2 часа на 160°С.
- 4.
Шоколадът се нарязва и се залива с 1-2 с.л. от бульона от печенето на месото. Разбърква се, докато се стопи. Прибавя се към месото, разбърква се и се запича за още 30 мин.
- 5.
Ястието се поднася с пресния магданоз и варени картофи.