Телешко в уок
Уокът е изключително подходящ за приготвяне на бързи ястия, защото температурата, до която се загрява, е много висока. Затова за готвенето се използват растителни мазнини с висока точка на димене - фъстъчено или светло сусамово олио.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 450 г телешко филе или стек, нарязано на тънки ивици
- 1 глава червен лук, разрязана на 8
- 2 глави чесън, обелени и разделени на скилидки
- 100 г нарязани моркови
- 150 г гъби, нарязани на четвъртинки
- ½ с. л. червен пипер
- 100 мл лек соев сос
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява в уок и когато е добре сгорещено, се запържва телешкото на две или три части за 2-3 мин., докато покафенее. Изважда се от тигана и се оставя настрана.
- 2.
Сипват се лукът, чесънът и морковите в уока и запържват 6-7 мин.
- 3.
Добавят се гъбите, запържват се 2-3 мин., поръсват се с червения пипер.
- 4.
Зеленчуците се поливат със соевия сос, връща се обратно телешкото в тигана и всичко се оставя на огъня за 1-2 минути.
- 5.
Сервира се веднага със задушени картофи.