Телешко в тай стил
Телешките стекове не са популярни в тайландската кухня, но въпреки това индокитайските вкусове и аромати чудесно подхождат на крехко сготвеното месо.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 700 г телешко контрафиле
- 3 с. л. фъстъчено олио
- сол на вкус
- за соса:
- 1 малка зелена люта чушка, ситно нарязана без семките
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. джинджифил, ситно нарязан
- сокът от 1 лайм
- 3 с. л. светъл соев сос
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 2 ч. л. светлокафява захар
- ½ ч. ч. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз
- ½ ч. ч. ситно нарязани листа мента
- за сервиране:
- 1 манго
- 1 краставица
-
1 червена люта чушка
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на стекове с дебелина 1,5 см. Посоляват се и се намазват с олиото.
- 2.
Грил-тиган се загрява на умерен огън, без да пуши. Стековете се изпичат по 3 мин. от всяка страна. Трябва да останат средно изпечени. По време на печенето се притискат с шпатула, за да останат плоски. Оставят се да починат 5 мин.
- 3.
Всички продукти за соса без зелените подправки се пасират заедно. Добавят се кориандърът и ментата.
- 4.
Месото се нарязва на много тънки ивички и се разбърква с половината от соса.
- 5.
Поднася се с останалия сос и нарязаните манго, краставица и червена люта чушка.