Телешко в патладжани
Моравите зеленчуци винаги са добре дошли в домашните кухни. А във вашата може да напълните патладжаните с крехко и уханно телешко.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 800 г млечно телешко или телешка плешка, нарязана на малки кубчета
- 3 с. л. зехтин
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 домата, нарязани на кубчета
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- ⅓ ч. л. кимион
- ⅓ ч. л. смлян кориандър
- 1 щипка канела
- 2 щипки бахар
- ½ ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 300 мл вода
- 3 патладжана
- 100 мл олио за пържене
- 1 скилидка чесън за патладжаните
- 2-3 с. л. маслини, ситно нарязани, по желание
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 3-4 чери домата, по желание
-
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
За пълнежа в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват. Слага се месото и се разбърква на силен огън 10 мин. Добавят се доматите и подправките. Налива се водата, натрошава се кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца и се оставя да къкри 60 - 90 мин., докато омекне месото. Капакът на съда се отваря, огънят се засилва и ястието се оставя да се сгъсти, като се разбърква от време на време.
- 2.
Патладжаните се срязват наполовина и се издълбават. Слагат се в съд със солена вода заедно с издълбаната вътрешност за 15 мин., измиват се и се подсушават. Половинките се намазват с олиото и се слагат да се пекат в тава във фурна, загрята на 220˚ С, докато леко се зачервят.
- 3.
Вътрешността на патладжаните се подсушава и се слага в загрят тиган с 1 с. л. олио да се зачерви. Добавят се чесънът и маслините, разбъркват се няколко секунди и се отстраняват от огъня. Прибавят се към сгъстената смес от телешко месо, заедно с чушката, чери доматите и ситно нарязания магданоз.
- 4.
Патладжаните се напълват. Пекат се 10 мин. на 220˚ С.