Телешко със зелен фасул и маслини
![Снимка за Телешко със зелен фасул и маслини](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/46-Telesko sus zelen bob i maslini_660x430.jpg)
Трите основни съставки на тази рецепта - зелен фасул, телешко и черни маслини, освен че правят ястието много привлекателно на външен вид, се съчетават по изключително вкусен начин, за което, разбира се, помага и необичайната комбинация от соев сос, балсамов оцет и джинджифил.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зелен фасул, пресен, замразен или консервиран
- 3 с. л. олио
- 200 г телешка кайма
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 с. л. соев сос
-
100 г черни маслини, почистени от костилките
Начин на приготвяне
- 1.
Ако се използва пресен или замразен зелен фасул, се пуска във вряща подсолена вода, докато стане крехък. Ако е замразен – 2-3 мин. са достатъчни, а ако е пресен – 5 - 20 мин., в зависимост от сорта. Веднага се отцежда и се слага в ледена вода. Отцежда се и се подсушава.
- 2.
В загрятото олио се слага каймата и се разбърква непрекъснато 4-5 мин., за да се разбият големите бучки. Сипва се фасулът. Внимателно се обръща в тигана и се оставя за 3-4 мин., докато леко се зачерви.
- 3.
Добавят се маслините, чесънът и джинджифилът. Разбъркват се. Слагат се соевият сос и балсамовият оцет. Всичко се разбърква, подправя се със сол и се поднася.