Начало За нас Реклама Контакти

Телешко със сос от риба тон

Снимка за Телешко със сос от риба тон
150
Време за приготвяне: 150 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Vitello tonnato е едно от най-любимите ястия в Пиемонте. Студеното печено телешко се реже на съвсем тънки филии и се гарнира с майонезен сос, овкусен с риба тон. Сервира се студено или на стайна температура, най-вече през лятото и есента – за основно ястие или пък като особено елегантно предястие при изискана вечеря. 

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  1. 1 кг телешко контрафиле
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 200 мл бяло вино
  4. 1 стрък селъри, ситно нарязан
  5. 1 малка глава лук, ситно нарязанa
  6. 1 скилидка чесън, ситно нарязанa
  7. 1 с. л. бял оцет
  8. за майонезения сос:
  9. 2 жълтъка
  10. 1 ч. л. горчица
  11. 125 мл зехтин
  12. 125 мл слънчогледово олио
  13. 1 с. л. бял балсамов оцет
  14. 200 г консервирана риба тон в олио
  15. 2 рибки аншоа
  16. 1 с. л. мариновани каперси
  17.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се посолява и се увързва на няколко места с бял памучен конец, за да запази формата си.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слага месото да се зачерви от всички страни. Добавят се виното, селърито, лукът, чесънът и оцетът. Оставя се да поври 10 мин. без капак, след това се похлупва и се вари на тих огън 1 час и 30 мин. На всеки 20 мин. се обръща. Месото се охлажда в соса.

  3. 3.

    За майонезения сос жълтъците се разбиват с горчицата и на много тънка струя се наливат смесените зехтин и олио. Накрая се добавя оцетът и се подправя със сол на вкус. Разбърква се с отцедената риба тон, ситно нарязаните рибки аншоа и нарязаните каперси.

  4. 4.

    Месото се освобождава от конеца и се нарязва на много тънки филии. Подреждат се в чиния и се заливат със соса.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари