Телешко със сос от риба тон
Vitello tonnato е едно от най-любимите ястия в Пиемонте. Студеното печено телешко се реже на съвсем тънки филии и се гарнира с майонезен сос, овкусен с риба тон. Сервира се студено или на стайна температура, най-вече през лятото и есента – за основно ястие или пък като особено елегантно предястие при изискана вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 кг телешко контрафиле
- 2 с. л. зехтин
- 200 мл бяло вино
- 1 стрък селъри, ситно нарязан
- 1 малка глава лук, ситно нарязанa
- 1 скилидка чесън, ситно нарязанa
- 1 с. л. бял оцет
- за майонезения сос:
- 2 жълтъка
- 1 ч. л. горчица
- 125 мл зехтин
- 125 мл слънчогледово олио
- 1 с. л. бял балсамов оцет
- 200 г консервирана риба тон в олио
- 2 рибки аншоа
- 1 с. л. мариновани каперси
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява и се увързва на няколко места с бял памучен конец, за да запази формата си.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слага месото да се зачерви от всички страни. Добавят се виното, селърито, лукът, чесънът и оцетът. Оставя се да поври 10 мин. без капак, след това се похлупва и се вари на тих огън 1 час и 30 мин. На всеки 20 мин. се обръща. Месото се охлажда в соса.
- 3.
За майонезения сос жълтъците се разбиват с горчицата и на много тънка струя се наливат смесените зехтин и олио. Накрая се добавя оцетът и се подправя със сол на вкус. Разбърква се с отцедената риба тон, ситно нарязаните рибки аншоа и нарязаните каперси.
- 4.
Месото се освобождава от конеца и се нарязва на много тънки филии. Подреждат се в чиния и се заливат със соса.