Телешко с тъмна бира и чеснови кнедли
Сладостта на тъмната бира чудесно се съчетава с телешкото месо, като придава на вкуса му дълбочина и карамелени нотки. И за да остане рецептата в региона на Средна Европа, ние предлагаме към нея ароматни кнедли, които успешно заместват традициония за страната ни хляб.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 кг телешки шол, нарязан на кубчета
- 3 с. л. брашно
- 2 с. л. олио
- 1 клонче чубрица
- 500 г дребни лукчета
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 200 г гъби
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 2 ч. ч. тъмна бира
- за кнедлите:
- 1½ ч. ч. брашно с набухватели
- ½ ч. л. чесън на прах или 1 пресована скилидка чесън
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. чубрица
- 1 ч. л. MAGGI® Апетит
- 50 г студено масло
- 3 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се овалва в брашното и се запържва на 3 части до златисто в загрятото олио.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукчетата и чесънът, разбъркват се около минута и се добавят гъбите. Бъркат се 3-4 мин. Месото, лукчетата и гъбите се прехвърлят в глинен или топлоустойчив съд за печене. Натрошава се кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца, слага се чубрицата и се налива бирата. Всичко се запича за около 2 часа във фурна на 160° С.
- 3.
Брашното се смесва с чесъна, магданоза, чубрицата и MAGGI® Апетит. Слага се маслото и се стрива на трохи. Добавя се сметаната и се оформя тесто. Правят се 10-12 топки.
- 4.
Топките се пускат в съда с месото и ястието се запича без капак още 20 мин., докато кнедлите порозовеят.