Телешко с маслини и моркови
![Снимка за Телешко с маслини и моркови](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/Teleshko s maslini i morkovi_01.jpg)
Телешкото месо се отнася изключително благосклонно към сладникавата компания на морковите, особено с подкрепата на по-експресивните продукти като зелените маслини, дафиновия лист, чесъна и опушената люта чушка. В тази апетитна групичка оризът със свежи подправки също се чувства абсолютно на място си.
СъставНеобходими продукти за 4
- 800 г телешко месо
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 6 скилидки чесън с обелките
- 500 г моркови, нарязани на пръчици
- 1 дафинов лист
- черен пипер на зърна на вкус
- 1 пушена сушена чушка или обикновена
- ½ ч. ч. зелени маслини
- 2 с. л. MAGGI® Унисос
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 ч. ч. бяло вино
- за гарниране:
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз
- 1½ ч. ч. вода
- 1 с. л. ситно нарязан магданоз
- 1 с. л. ситно нарязан копър
- 1 с. л. масло
- 1 ч. л. MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на парчета, поръсва се с брашното и се разтръсква, за да се оваля всяко парченце. "Запечатва" се от двете страни в загрятата мазнина. Подрежда се на дъното на глинен или друг топлоустойчив съд.
- 2.
В мазнината се слагат лукът, чесънът и морковите, добавя се 1 с. л. вода и зеленчуците се задушават 3-4 мин. Добавят се дафиновият лист, черният пипер, сушената чушка, нарязана на ситно, маслините, MAGGI® Унисос и доматеното пюре. Сместа се сипва върху месото.
- 3.
Всичко се полива с виното и се затваря с капак. Слага се в студена фурна, която постепенно се загрява до 150°С и се пече 3 часа.
- 4.
Оризът се измива, залива се с водата и се слага да заври. Щом кипне, огънят се намалява и се оставя да къкри под капак на много тих огън за 10 мин. Добавят се зелените подправки, маслото и MAGGI® Вълшебен вкус 10 зеленчука. Разбърква се всичко и се оставя да постои покрито още 10 мин.
Месото се сервира, гарнирано с ориза.