Телешко с картофи и червено зеле
Средноевропейското внушение на тази рецепта със сигурност ще ви впечатли с интензивните си аромати на подправки и балансирания си вкус.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1,2 кг телешки шол, нарязан на кубчета
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. масло
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 скилидка чесън, нарязана
- 2 кубчета MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 2 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 2 картофа, нарязани на много тънки кръгчета
- за зелето:
- 1 малко червено зеле, фино нарязано
- 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 60 мл винен оцет
- 1 с. л. мед
- 1 дафинов лист
- 1 стрък мащерка
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се овалва в брашното и се запържва до зачервяване в загретите масло и олио. Изважда се. В същата мазнина се слагат лукът, морковът и чесънът, и се разбъркват 3-4 мин. Налива се 1 л вряща вода и се натрошават кубчетата MAGGI® бульон Телешки ребърца. В топлоустойчив съд за печене се слага месото и се залива със зеленчуците и бульона. Добавят се мащерката и дафиновият лист.
- 2.
Зелето се разбърква с лука, оцета, меда, дафиновия лист, мащерката, зехтина и сол на вкус. Слага се в тавичка, покрива се с малки точици от маслото, завива се с алуминиево фолио и се пече във фурната 1-1,5 ч. Ако фурната е с вентилатор, месото и зелето могат да се пекат едновременно на две нива.