Телешко с гъби, орехи и спанак
Телешкото се готви или за съвсем кратко време, или за часове. Тази бърза рецепта разчита на начина, по който се реже месото и на обработката в мазнина на висока температура.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешко контрафиле, нарязано на тънки ивички
- 100 г запечени орехи
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 400 г гъби, едро нарязани
- 100 г спанак
- 200 г заквасена сметана
- 2 с. л. коняк
- за пюрето:
- 500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 2 скилидки чесън, необелени
- 100 мл горещо прясно мляко
- 50 г масло
-
сол и индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За пюрето картофите и чесънът се заливат със студена вода и 1 ч. л. морска сол и се сваряват за 10 - 15 мин. до пълно омекване. Отцеждат се и се връщат на огъня в тенджерата заедно с обеления сварен чесън. Разбъркват се с шпатула, докато се изпари цялата останала в тях течност. Пресоват се, добавя се млякото и се разбъркват. Слага се маслото, разбърква се. Подправя се със сол и индийско орехче на вкус. Държат се на топло.
- 2.
Докато врат картофите, месото се начуква леко, за да стане по-крехко, и се поръсва с едро смлян шарен пипер.
- 3.
Загряват се 1 с. л. зехтин и 1 с. л масло и в тях на умерен огън се запържва лукът. Засилва се температурата и се добавят гъбите. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин., докато се зачервят. Подправят се със сол и шарен пипер. Изваждат се от тигана.
- 4.
В същия съд се слага останалият зехтин, огънят се засилва и се слага месото. Разбърква се, докато се зачерви добре от всички страни. Може да се изпържи на 2 пъти.
- 5.
Месото се изважда, слага се конякът и като почти се изпари, се връщат гъбите. Прибавят се спанакът и сметаната. Подправя се със сол на вкус, слагат се орехите, връща се месото, всичко се разбърква и се поднася с пюрето.