Телешко с фъстъци и хрупкав лук

Във виетнамските ястия месото е в малки количества и най-често е приготвено стър-фрай в уок. Така е и в тази рецепта на Ан Фам от inansroom.com и Inanskitchen.com.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г оризови спагети
- 400 г телешко месо от бута
- 3 скилидки чесън
- 25 г пресен джинджифил, нарязан на ситно
- 1½ с. л. рибен сос
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 200 мл олио
- 2 глави кромид лук
- 150 г пържени фъстъци
- ½ връзка пресен кориандър
- ½ връзка пресен джоджен
- 150 г кълнове от мунг боб или соя
- 1 зелена салата или айсберг
- 1 лайм
- 1 люта чушка, по желание
- за соса:
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. рибен сос
- 2 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. захар
- ¼ ч. л. черен пипер
- 2 малки люти чушки, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. гореща вода
Начин на приготвяне
- 1.
Оризовите спагети се сваряват във вряла вода с малко сол. Готови са, когато с пръсти могат да бъдат откъснати. Изцеждат се и се изплакват под силна струя студена вода, за да не се слепят.
- 2.
Телешкото месо се измива, подсушава се и се изчиства от жили и мазнини. Нарязва се напряко на влакната на колкото се може по-тънки филийки. Две от скилидките чесън се счукват на ситно и се добавят към месото заедно с джинджифила, рибения сос, солта и пипера. Размесва се добре и се оставя да престои 30 мин.
- 3.
Лукът се нарязва на тънки ивици, запържва се до златисто в олиото и се отцежда, като мазнината от пърженето се запазва.
- 4.
В уок се загряват 3 с. л. от мазнината от пържения лук. Останалата скилидка чесън се нарязва на филийки и половината от тях леко се запържват, колкото да пуснат аромат. Слага се половината телешко месо и се разбърква с много бързи, енергични движения не повече от 3 мин. Според вкуса месото се оставя леко розово или съвсем сготвено, спира се бъркането, оставя се 30 секунди да пусне сок и се маха от котлона. По същия начин се приготвя и останалото месо.
- 5.
Фъстъците се счукват на едро. Пресните подправки, кълновете и салатата се измиват и се подсушават. Салатата се накъсва на ръка.
- 6.
За соса чесънът се счуква на ситно, добавят се останалите продукти и се разбъркват с горещата вода.
- 7.
Сервира се в купа или дълбока чиния, като последователно се слагат салатата, кълновете, пресните подправки и оризовите спагети. Заливат се с 1 черпак сос. Добавя се телешкото месо с малко от соса му. Отгоре се поръсват пържените фъстъци и запърженият лук. Поднася се с допълнителна чинийка с малко кълнове, салата, пресни подправки, парченце лайм и по желание люти чушки.