Телешко с чушки в уок
Телешкото месо е изключително подходящо за бързото и горещо готвене в уок, защото изисква съвсем кратка температурна обработка.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешко контрафиле
- 4 с. л. фъстъчено или слънчогледово олио
- 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
- 2 червени чушки, нарязани на ивички
- 2 жълти чушки, нарязани на ивички
- 1 зелена чушка, нарязана на ивички
- 60 мл лек соев сос
- 1 с. л. вермут или бяло вино
- 1 с. л. оризов оцет
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. джинджифил, фино настърган
- 1 ч. л. люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 1 ч. л. нишесте
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на тънки филии и всяка се нарязва напречно на мускулните влакна на тънки дълги ивици.
- 2.
Уокът се загрява на силен огън, докато започне да пуши. Налива се половината от олиото и веднага се слага една трета от месото. Разбърква се, докато леко се зачерви. Изважда се и по същия начин се изпържват останалите две части от месото. Ако има нужда, се добавя още лъжица от олиото.
- 3.
В същата мазнина се слага лукът, разбърква се и се добавят чушките. Бъркат се, докато леко започнат да се зачервяват.
- 4.
Смесват се соевият сос, виното, оцетът, чесънът, джинджифилът, лютата чушка и нишестето.
- 5.
В уока се смесват зеленчуците с месото и се прибавя сосът. Разбърква се 1 мин. на силен огън, докато сосът се сгъсти.