Начало За нас Реклама Контакти

Телешко пармиджана

Снимка за Телешко пармиджана
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар мнозина да смятат сочното и ароматно телешко ястие с пармиджано за оригинална италианска рецепта, има вероятност то да се е появило едва след като емигрантите от Апенините са достигнали САЩ, Аржентина и Австралия.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 парчета телешко контрафиле х 200 г
  • 1 ч. ч. прясно смляна галета
  • 4 с. л. настъргано пармиджано за галетата
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
  • 2 яйца
  • 50 мл зехтин за пържене
  • 1 топка моцарела
  • 100 г пармиджано за запичане
  • за соса:
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 2 с. л. зехтин
  • 600 г консервирани домати
  • 4 листа босилек
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се начуква тънко.

  • 2.

    Галетата се разбърква със сиренето, пипера, ригана и мащерката.

  • 3.

    Яйцата се разбиват с щипка сол. Месото се топва в яйчната смес и след това в овкусената галета. Слагат се в сгорещения зехтин да се зачервят от двете страни. Отцеждат се от мазнината и се подреждат в тавичка.

  • 4.

    За соса в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин., докато омекнат. Сипват се доматите, сол и пипер на вкус и сосът се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се посгъсти. Накрая се слага накъсаният на малки парченца босилек.

  • 5.

    Сосът се разпределя върху месото, отгоре се поставят резени моцарела и се поръсва обилно с пармиджано.

  • 6.

    Ястието се запича 20 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С, докато сирената се разтопят и зачервят.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари