Телешко пармиджана
Макар мнозина да смятат сочното и ароматно телешко ястие с пармиджано за оригинална италианска рецепта, има вероятност то да се е появило едва след като емигрантите от Апенините са достигнали САЩ, Аржентина и Австралия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета телешко контрафиле х 200 г
- 1 ч. ч. прясно смляна галета
- 4 с. л. настъргано пармиджано за галетата
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. прясна мащерка, ситно нарязана
- 2 яйца
- 50 мл зехтин за пържене
- 1 топка моцарела
- 100 г пармиджано за запичане
- за соса:
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 с. л. зехтин
- 600 г консервирани домати
- 4 листа босилек
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се начуква тънко.
- 2.
Галетата се разбърква със сиренето, пипера, ригана и мащерката.
- 3.
Яйцата се разбиват с щипка сол. Месото се топва в яйчната смес и след това в овкусената галета. Слагат се в сгорещения зехтин да се зачервят от двете страни. Отцеждат се от мазнината и се подреждат в тавичка.
- 4.
За соса в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин., докато омекнат. Сипват се доматите, сол и пипер на вкус и сосът се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се посгъсти. Накрая се слага накъсаният на малки парченца босилек.
- 5.
Сосът се разпределя върху месото, отгоре се поставят резени моцарела и се поръсва обилно с пармиджано.
- 6.
Ястието се запича 20 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С, докато сирената се разтопят и зачервят.