Телешко Линдстрьом
Това е нашата версия на едно класическо шведско ястие, което за пръв път е сервирано през далечната 1850 г. в хотел "Вит" в гр. Калмар и е наречено на своята авторка Анна Мария Линдстрьом. Между другото това рядко се случва. Обикновено ястията носят имената на известните личности, които са ги похапвали, а не на тези, които са ги измислили.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 450 г фино скълцано или мляно телешко месо
- 4 жълтъка
- 4 с. л. сметана
- 1 малък сварен картоф, нарязан на малки кубчета
- 3 с. л. мариновано или сварено червено цвекло, нарязано на фини кубчета
- 2 с. л. настърган лук
- 1 с. л. каперси, или нарязани кисели краставички
- 1 кубче MAGGI® Костиля бульон
- бял пипер на вкус
- 4 с. л. масло за пържене
- за гарниране:
- пържени картофи
- 4 яйца на очи
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се месото с жълтъците, картофите, каперсите, цвеклото и лукът. Прибавя се MAGGI® Костиля бульон, разтворен в сметаната.
- 2.
Оформят се 4 хубави големи кюфтета - бургери.
- 3.
Пържат се от двете страни, докато почервенеят. Не бива да се препържват. Вътре трябва да останат леко розови.
Сервират се с пържени картофи, препечени филийки и яйца.