Телешко къри с кокосово мляко
Ренданг е едно от най-известните индонезийски ястия и често се приготвя за важни празници. Тази рецепта е нашата интерпретация на ароматната тропическа гозба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 мл кокосово мляко
- 2 листа от кафърски лайм или 1 ч. л. настъргана кора от лайм
- 1 пръчка канела
- 1 стрък лимонена трева или паста от лимонена трева
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 5 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 щипка настъргано индийско орехче
- 1 ч. л. самбал олек или друг лют сос
- 500 г телешки шол, нарязан на кубчета
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кокосовото мляко се загрява постепенно в уок. Щом заври, се добавят лимонената трева, канелата и листата от лайм.
- 2.
В загрятото олио се слагат лукът, чесънът, джинджифилът, индийското орехче и лютата паста. Разбъркват се кратко и се слагат в млякото. Добавя се месото, сол на вкус, покрива се с капак и се оставя да къкри поне 3 часа. Ястието може да се сложи във фурната в топлоустойчив съд с капак за 3 часа на 150˚ С