Начало За нас Реклама Контакти

Телешко кълцано по родопски

Снимка за Телешко кълцано по родопски
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 40 мин. за патладжаните
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Родната комбинация от домати, чушки и патладжани, а и бялото сирене са чудесни и ароматни партньори на телешкото в това удивително комплексно ястие от менюто на ресторант Грозд.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г телешки шол, почистен от ципите и нарязан на малки кубчета
  • 500 г кромид лук, почистен и нарязан на едро
  • 500 г зелени чушки, почистени и нарязани на едро
  • 500 г патладжан, обелен и нарязан на едро
  • 100 г домати, обелени и смлени
  • 1 връзка магданоз, почистен от дръжките и нарязан
  • 150 мл олио
  • 200 г сирене
  •  сол на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжанът се осолява и се оставя за 40 мин. да се отдели горчивият сок.

  • 2.

    Половината олио се загрява в съд с дебело дъно и в него месото се изпържва до златисто. Посолява се и се добавя вода. Телешкото се задушава до пълно омекване.

  • 3.

    Кубчетата патладжан се изпържват до тъмно златисто. Оставят се върху кухненска хартия да попие излишната мазнина.

  • 4.

    Кромидът и чушките се задушават отделно с малко мазнина и сол на вкус до пълно омекване и изпаряване на водата. Добавят се доматите, патладжанът и телешкото. Оставя се на огъня още 1-2 мин.

  • 5.

    Поръсва се обилно с магданоза и настърганото сирене.


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари