Телешко кълцано по родопски
Родната комбинация от домати, чушки и патладжани, а и бялото сирене са чудесни и ароматни партньори на телешкото в това удивително комплексно ястие от менюто на ресторант Грозд.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешки шол, почистен от ципите и нарязан на малки кубчета
- 500 г кромид лук, почистен и нарязан на едро
- 500 г зелени чушки, почистени и нарязани на едро
- 500 г патладжан, обелен и нарязан на едро
- 100 г домати, обелени и смлени
- 1 връзка магданоз, почистен от дръжките и нарязан
- 150 мл олио
- 200 г сирене
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжанът се осолява и се оставя за 40 мин. да се отдели горчивият сок.
- 2.
Половината олио се загрява в съд с дебело дъно и в него месото се изпържва до златисто. Посолява се и се добавя вода. Телешкото се задушава до пълно омекване.
- 3.
Кубчетата патладжан се изпържват до тъмно златисто. Оставят се върху кухненска хартия да попие излишната мазнина.
- 4.
Кромидът и чушките се задушават отделно с малко мазнина и сол на вкус до пълно омекване и изпаряване на водата. Добавят се доматите, патладжанът и телешкото. Оставя се на огъня още 1-2 мин.
- 5.
Поръсва се обилно с магданоза и настърганото сирене.