Начало За нас Реклама Контакти

Телешко карпачо Sage

Снимка за Телешко карпачо Sage
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Историята на карпачото е свързана с прочутия Harry’s Bar във Венеция - любима спирка на Хемингуей, Трюман Капоти и Скот Фицджералд през 30-те години на миналия век. Собственикът Джузепе Чиприани измислил това ястие през 1950, за да угоди на своята клиентка графиня Мочинего, за която било препоръчително да яде сурово месо. Кръстил го на ренесансовия художник Виторе Карпачо - колоритът на платната му съвпадал с червено-кафявите тонове на новосъздаденото ястие. Първото карпачо се състояло от много тънко нарязано сурово говеждо филе, мариновано в лимонов сок и зехтин, подправено със сол и черен пипер и гарнирано с горчица. Днес вариациите са безброй, а ние ви предлагаме свежата и вкусна рецепта на бистро Sage в Бистрица.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г телешко бонфиле
  • 4 средни печурки
  • 20 листа от рукола, измити и добре отцедени
  • 100 г пармезан, цяло парче
  •  лимон и зехтин на вкус
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Телешкото бонфиле се нарязва на тънки, почти прозрачни резени и се подрежда на дъното на плоска чиния.

  • 2.

    Овкусява се добре със сол, черен пипер, лимон и зехтин.

  • 3.

    Печурките се измиват и се подсушават. Нарязват се на тънко и се подреждат като венец по края на чинията.

  • 4.

    Карпачото се покрива с листата от рукола и накрая се поръсва с парченца от настъргания пармезан. За настъргване на пармезана може да се ползва белачка за картофи.


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари