Телешко филе с червен сос и карамелизиран лук
Телешко месо готвено с червено вино – истинска класика. Но в нашата рецепта тя е чудесно допълнена с ароматните акценти на джинджифил, чесън и червен лук. Майсторският завършек на това празнично ястие е нежният винен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 х 200 г телешки стека
- 50 мл червено вино
- 50 мл соев сос
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч.л. шарен пипер
- сол на вкус
- 2 с.л. зехтин
- за соса:
- 1 ч.ч. червено вино
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч.л. нишесте
- 50 г студено краве масло, нарязано на кубчета
- 1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
- за лука:
- 2 глави червен лук, нарязани на тънки полуесеци
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. мед
- сол на вкус
- зърна от нар за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се соевият сос, лимоновият сок, джинджифилът и чесънът. Месото се слага в получената марината за 1 час в хладилника. Подсушава се и се поръсва със сол и пипер.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се изпържва от всички страни филето на умерен огън, по около 3 мин. от всяка страна, в зависимост от желаната степен на изпичане.
- 3.
Сосът се приготвя, като се слагат да заврат лукът и виното в малък тиган. Когато остане 1/2 от течността, лукът се прецежда. Нишестето се разтваря в 2 с. л. вода и се добавя към редуцираното вино. Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавят едно по едно кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и се добавя магданозът.
- 4.
Червеният лук се слага заедно с чесъна в загретия зехтин на слаб огън да омекне и леко да се позлати, при непрекъснато разбъркване. Прибавят се оцетът, медът и малко сол на вкус. Разбърква се още минута-две на огъня.
- 5.
Стековете се сервират със соса, червения лук и няколко зърна от нар.