Телешко джоланче с хрупкави пресни картофи
Телешкият джолан често се пренебрегва като продукт вероятно заради нуждата от сравнително дълга термична обработка. Вкусното месо обаче заслужава всяка минута от приготвянето, а ароматният зеленчуков сос и пресните картофи довеждат рецептата до съвършенство..
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1,5 кг обезкостени телешки джолан
- 1 с. л. масло
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 4 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 1 резен целина, нарязана на малки кубчета
- 4 скилидки чесън
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък мащерка
- 1 ч. ч. бяло вино
- за гарниране:
- 1,5 кг пресни картофи
- 4 с. л. масло
-
1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Джоланите се подсушават и се намазват с маслото. Поръсват се с натрошеното кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца. Поставят се в тавичка, в която е сложен зехтинът. Пекат се 1 час в предварително загрята фурна на 180° С, като месото се обръща на всеки 15 мин.
- 2.
Месото се изважда от тавата и в нея се поставят зеленчуците, клончето розмарин, листата от мащерката и се поставят на котлона за 4-5 мин. при непрекъснато разбъркване. Налива се виното и 500 мл гореща вода. Щом заври, се връщат джоланите и ястието се поставя във фурната за още 2 часа, покрито с фолио. Месото се полива със соса на всеки 30 мин., като се обръща.
- 3.
Картофите се измиват и се сваряват заедно с кожицата за 10 - 15 мин. или докато поомекнат. Прецеждат се и се подсушават. Притискат се с длан, за да се посплескат и пропукат. Посоляват се.
- 4.
Когато месото е готово, се изважда от тавата, завива се с алуминиево фолио и се оставя на топло. Зеленчуците се изваждат и се пасират, а в останалата мазнина в тавата се слагат картофите. Поръсват се с червен пипер и се разбъркват с маслото. Запичат се 20 мин., докато се зачервят.
- 5.
Месото се сервира, нарязано на резени, гарнирано със соса и хрупкавите картофи.