Начало За нас Реклама Контакти

Телешко джоланче с хрупкави пресни картофи

Снимка за Телешко джоланче с хрупкави пресни картофи
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешкият джолан често се пренебрегва като продукт вероятно заради нуждата от сравнително дълга термична обработка. Вкусното месо обаче заслужава всяка минута от приготвянето, а ароматният зеленчуков сос и пресните картофи довеждат рецептата до съвършенство..

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 1,5 кг обезкостени телешки джолан
  2. 1 с. л. масло
  3. 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
  4. 4 с. л. зехтин
  5. 1 глава лук, нарязан на ситно
  6. 2 моркова, нарязани на малки кубчета
  7. 1 резен целина, нарязана на малки кубчета
  8. 4 скилидки чесън
  9. 1 стрък розмарин
  10. 1 стрък мащерка
  11. 1 ч. ч. бяло вино
  12. за гарниране:
  13. 1,5 кг пресни картофи
  14. 4 с. л. масло
  15. 1 ч. л. червен пипер
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Джоланите се подсушават и се намазват с маслото. Поръсват се с натрошеното кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца. Поставят се в тавичка, в която е сложен зехтинът. Пекат се 1 час в предварително загрята фурна на 180° С, като месото се обръща на всеки 15 мин.

  2. 2.

    Месото се изважда от тавата и в нея се поставят зеленчуците, клончето розмарин, листата от мащерката и се поставят на котлона за 4-5 мин. при непрекъснато разбъркване. Налива се виното и 500 мл гореща вода. Щом заври, се връщат джоланите и ястието се поставя във фурната за още 2 часа, покрито с фолио. Месото се полива със соса на всеки 30 мин., като се обръща.

  3. 3.

    Картофите се измиват и се сваряват заедно с кожицата за 10 - 15 мин. или докато поомекнат. Прецеждат се и се подсушават. Притискат се с длан, за да се посплескат и пропукат. Посоляват се.

  4. 4.

    Когато месото е готово, се изважда от тавата, завива се с алуминиево фолио и се оставя на топло. Зеленчуците се изваждат и се пасират, а в останалата мазнина в тавата се слагат картофите. Поръсват се с червен пипер и се разбъркват с маслото. Запичат се 20 мин., докато се зачервят.

  5. 5.

    Месото се сервира, нарязано на резени, гарнирано със соса и хрупкавите картофи.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари