Телешко, задушено с мавруд и кайсии
Лесно, но изключително атрактивно ястие, в което телешкото месо е приготвено по интересен и нестандартен начин. Комбинацията с кайсии му придава свежест и приятна киселина, а виното го прави сочно и крехко.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг телешки шол
- 4 с. л. брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. смлян зелен пипер
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 ч. ч. мавруд или друго червено вино
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. пълнозърнеста горчица
- 300 г почистени твърди кайсии
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на хапки. Брашното се смесва със солта и пипера и се поставя в торбичка. Прибавя се месото и се разтръсква добре. Изважда се и се изтупва излишното брашно.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се запържва месото. Изважда се и се добавят лукът и чесънът. След 2-3 мин. се сипват горчицата, захарта и виното. Подправя се на вкус. Връща се месото, захлупва се и се оставя да къкри около 2 часа, докато месото омекне. Добавят се кайсиите и след 10-15 мин. ястието се сваля от огъня.