Телешки тажин
Много подправки, сушени плодове, зеленчуци, както и дълго, дълго готвене са основните характеристики, а и преимущества на берберските тажини. Макар да могат да се приготвят и без месо, оригиналните рецепти винаги се радват на вкусното му присъствие.
СъставНеобходими продукти за 4
- 500 г телешки шол, нарязан на кубчета
- 3 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 дафинов лист
- 1 пръчица канела
- ½ ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. черен пипер
- 400 г домати
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 8 сушени сини сливи
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- варен ориз за гарнитура
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се сгорещява и в него се запържва леко месото. Изважда се и се слагат лукът и подправките. Разбърква се, докато лукът омекне.
- 2.
Доматите се обелват и се нарязват на ситно.
- 3.
В тажин или друг огнеупорен съд се нареждат месото, лукът с подправките, морковите и сините сливи. Натрошава се кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца и се залива с 500 мл вряща вода. Добавят се и доматите. Ястието се покрива с капак или фолио и се слага да се пече на 180° С около 60 мин. или докато месото омекне. Накрая се оставя непокрито за 15-20 мин., за да се изпари течността и да се сгъсти. Сервира се с варен ориз.