Телешки стек с розов сос
Три вида алкохол, доста пипер и малко кимион придружават крехките телешки стекове и хрупкавите морковчета в тази бърза рецепта, подходяща за всяка една вечеря - семейна или официална.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 парчета телешко бонфиле по около 200 г всяко
- 2 с. л. шарен пипер
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. джин или коняк
- 200 мл червено вино
- ½ ч. л. царевично нишесте
- 1 с. л. маринован зелен пипер, по желание
- ½ ч. ч. сметана
- сол на вкус
- за гарнитурата:
- 500 г дребни моркови
- 2 с. л. масло
- 1 ч. л. кимион
- 200 мл вермут
- 1 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шареният пипер се смила. Стековете се посоляват и се поръсват с пипера. Притискат се, за да залепне добре.
- 2.
Зехтинът и маслото се сгорещяват в тиган и стековете се запичат на умерен огън от всяка страна по 3 мин. Изваждат се и се слагат, завити във фолио, на топло до сервирането.
- 3.
В същия тиган се слага конякът. Запалва се и когато изгасне, се налива виното. Оставя се да се редуцира наполовина. Слагат се зеленият пипер, сметаната и сол на вкус. Разтваря се нишестето с 1 с. л. вода и се добавя в соса, за да се сгъсти леко.
- 4.
Морковите се почистват и се запържват в сгорещеното масло заедно с кимиона. Добавят се лимоновият сок и вермутът. Посоляват се и се оставят да поврат на силен огън, докато поомекнат и сосът се сгъсти. Трябва да останат леко хрупкави.