Телешки стек с картофена дантела
Телешкият стек често е специалитетът в класните ресторанти, но ако следвате нашата рецепта със сигурност ще постигнете отличен резултат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г телешко бонфиле
- 1 с. л. шарен пипер
- 2 големи картофа
- 200 г спанак
- 1 скилидка чесън
- 50 г масло
- сол на вкус
- за соса
- 250 мл телешки бульон
- 100 мл червено вино
- 1 малка глава лук
- 50 г бекон
- 1 ч. л. нишесте
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде, по възможност на дълги ивици. Подправят се със сол и пипер и се слага 1 с. л. масло. Върху хартията за печене картофите се оформят на кръгове. Пекат се в загрята фурна на 200° С докато порозовеят и станат хрупкави.
- 2.
Месото се нарязва на стекове, подправя се със сол и шарен пипер и се изпича в добре загрят тиган от двете страни.
- 3.
Една супена лъжица от маслото се загрява в тиган, слагат се чесънът и спанакът, посоляват се и се разбъркват, докато спанакът позавехне.
- 4.
Сосът се приготвя, като лукът и беконът се запържват в малко масло. Прибавят се виното и бульонът. Когато течността се изпари наполовина, се сгъстява с нишестето, разтворено в лъжица студена вода.
- 5.
От спанака се оформя канапе, отгоре се слага парче стек, кръгче хрупкави картофи и лъжица сос.