Телешки стек с карамелизиран лук
Сладко-киселите сосове към печеното месо са класически кулинарен похват, който позволява безкрайно разнообразие в съчетаването на продуктите. В този случай: сушени кайсии, балсамов оцет и лук, все съставки с характер и чар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 стека х 200 г от бонфиле
- 4 с. л. зехтин
- 50 мл балсамов оцет
- 400 г лук, нарязан на полумесеци
-
4 сушени кайсии, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Стековете се поръсват с шарен или черен пипер от двете страни. Оставят се да постоят на стайна температура 20 мин.
- 2.
Лукът се сипва в половината от загретия зехтин и се разбърква на умерена температура 10 - 15 мин., докато се карамелизира. Слагат се кайсиите, разбъркват се и се добавя балсамовият оцет. Оставя се да се редуцира до сиропообразна консистенция.
- 3.
Загрява се тиган на умерена температура, сипва се лъжица от останалия зехтин и се слагат стековете. Изпичат се по 4 мин. от едната страна и още 3 мин. от другата. Покриват се с алуминиево фолио за 5 мин., преди да се сервират.
- 4.
Поднасят се с карамелизирания лук.