Начало За нас Реклама Контакти

Телешки стек с доматен винегрет

Снимка за Телешки стек с доматен винегрет
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви сочно телешко месо, поднесено в компанията на някои от най-блестящите представители на средиземноморската кухня – домати, босилек и чесън. Самите стекове са апетитно подправени с пипер, мащерка и нежен аромат на лимонова кора.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 парчета телешко филе
  • 1 ч. л. смлян зелен или черен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 ч. л. пресни листа от мащерка или ½ ч. л. сушени
  • 3-4 с. л. зехтин Extra Virgin Arbequina
  •  сол на вкус
  • за винегрета:
  • 500 г домати
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 2 с. л. нарязан пресен босилек
  • 1 с. л. винен оцет
  • 120 мл зехтин
  •  сол на вкус
  •  пипер меланж
  • за гарниране:
  •  рукола или зелена салата

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В хаванче се смесват чесънът, мащерката, кората от лимон, зехтинът и зеленият пипер. Стековете се посоляват и добре се обтриват със сместа. Пекат се на грил-тиган по 2-3 мин. от всяка страна, според желаната степен на изпичане.

  2. 2.

    Доматите за винегрета се обелват, нарязват се на малки парченца, като се отделят семките и сокът. Смесват се с останалите продукти и се подправят със сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Стековете се сервират върху руколата, залети с винегрета.


Подходящи типове вина
Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари