Телешки стек с доматен винегрет
Предлагаме ви сочно телешко месо, поднесено в компанията на някои от най-блестящите представители на средиземноморската кухня – домати, босилек и чесън. Самите стекове са апетитно подправени с пипер, мащерка и нежен аромат на лимонова кора.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета телешко филе
- 1 ч. л. смлян зелен или черен пипер
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 ч. л. пресни листа от мащерка или ½ ч. л. сушени
- 3-4 с. л. зехтин Extra Virgin Arbequina
- сол на вкус
- за винегрета:
- 500 г домати
- 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
- 2 с. л. нарязан пресен босилек
- 1 с. л. винен оцет
- 120 мл зехтин
- сол на вкус
- пипер меланж
- за гарниране:
- рукола или зелена салата
Начин на приготвяне
- 1.
В хаванче се смесват чесънът, мащерката, кората от лимон, зехтинът и зеленият пипер. Стековете се посоляват и добре се обтриват със сместа. Пекат се на грил-тиган по 2-3 мин. от всяка страна, според желаната степен на изпичане.
- 2.
Доматите за винегрета се обелват, нарязват се на малки парченца, като се отделят семките и сокът. Смесват се с останалите продукти и се подправят със сол и пипер на вкус.
- 3.
Стековете се сервират върху руколата, залети с винегрета.