Телешки рулца с марсала
Ястието е най-типично за района на Палермо, а името braciola идва от думата за жарава - върху каквато се е приготвяло. Сладкото вино марсала и кисело-сладкият портокалов сок, в които предварително се задушава леко месото, му придават уникален аромат и вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 тънки парчета телешко месо - вайсбрат, филе
- за плънката:
- 2 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 1 с. л. запечени кедрови ядки
- 1 с. л. стафиди
- 6 резена прошуто, нарязани на парченца
- ½ ч. ч. настърган пармезан
- ½ ч. ч. настъргана пушена моцарела или друго пушено сирене
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- черен пипер на вкус
- за соса:
- 3 с. л. зехтин
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 100 мл марсала или вермут
- сокът на 1 портокал
- 1 ч. л. кора от портокал
- 1 с. л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се слага между два пласта фолио за свежо съхранение и се начуква много тънко с чук за месо.
- 2.
Лукът за плънката се разбърква в сгорещения зехтин, докато се зачерви. Добавят се трохите, кедровите ядки, стафидите и прошутото. Разбъркват се 1-2 мин., отстраняват се от огъня и се слагат двата вида сирене и магданозът. Подправя се на вкус.
- 3.
Всяко парче месо се посолява и се подправя с пипер. Разпределя се плънката и се завиват стегнати рулца. Връзват се с бял памучен конец.
- 4.
Зехтинът за соса се загрява и в него се запържват рулцата от всички страни, докато се зачервят. Добавя се лукът, разбърква се и се налива марсалата. Щом заври, се слагат сокът и кората от портокал. Ако има нужда, се долива малко гореща вода, така че да се покрият рулцата наполовина. Подправят се със сол и пипер на вкус и се оставят да къкрят за 10 -15 мин. Добавя се магданозът. Поднасят се със соса и с варени картофи или задушен грах.