Начало За нас Реклама Контакти

Телешки медальони с марсала

Снимка за Телешки медальони с марсала
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Марсала е подсилено с алкохол вино, което се произвежда в околностите на едноименния град на остров Сицилия от местни сортове бяло грозде. Това вино е подобно на порто, и също като него често се използва за готвене, като придава на ястията фина сладост и елегантен аромат.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г телешко бонфиле или контрафиле
  • 4 с. л. брашно
  • 1 ч. л. сух риган
  • 1 с. л. смлян бял пипер
  • 50 г масло
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 връзка  пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 ч. ч. нарязани пресни или мариновани гъби – манатарки, масловки, печурки, шийтаке
  • 1 ч. ч. вино марсала или бяло полусухо вино
  • 1 с. л. нарязан пресен босилек
  •   сол и пипер на вкус
  •   сварени фетучини или ориз за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва напречно на мусулните влакна на парчета с дебелина около 2 см. Всяко парче се овързва с бял памучен конец, за да запази кръглата си форма.

  2. 2.

    Смесват се брашното, риганът, пиперът и сол на вкус. Всичко се слага в найлонов плик, слагат се медальоните, пликът се затваря и се разтръсква, докато се месото се покрие равномерно с брашнената смес.

  3. 3.

    В тиган се загряват зехтинът и маслото. Слага се лукът да се сотира леко, изважда се, и се поставя в тенджерка. В мазнината се пускат по няколко от медальоните и се пържат леко от двете страни. Поставят се върху лука. Отгоре се налива виното, поръсва се босилекът и се посолява. Поставя се да къкри 5 мин., без да се затваря тенджерата. Прибавят се гъбите и след 3 мин. ястието е готово. Сервира се със сварените фетучини или ориз


Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари