Телешки медальони с марсала
Марсала е подсилено с алкохол вино, което се произвежда в околностите на едноименния град на остров Сицилия от местни сортове бяло грозде. Това вино е подобно на порто, и също като него често се използва за готвене, като придава на ястията фина сладост и елегантен аромат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешко бонфиле или контрафиле
- 4 с. л. брашно
- 1 ч. л. сух риган
- 1 с. л. смлян бял пипер
- 50 г масло
- 2 с. л. зехтин
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 ч. ч. нарязани пресни или мариновани гъби – манатарки, масловки, печурки, шийтаке
- 1 ч. ч. вино марсала или бяло полусухо вино
- 1 с. л. нарязан пресен босилек
- сол и пипер на вкус
- сварени фетучини или ориз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва напречно на мусулните влакна на парчета с дебелина около 2 см. Всяко парче се овързва с бял памучен конец, за да запази кръглата си форма.
- 2.
Смесват се брашното, риганът, пиперът и сол на вкус. Всичко се слага в найлонов плик, слагат се медальоните, пликът се затваря и се разтръсква, докато се месото се покрие равномерно с брашнената смес.
- 3.
В тиган се загряват зехтинът и маслото. Слага се лукът да се сотира леко, изважда се, и се поставя в тенджерка. В мазнината се пускат по няколко от медальоните и се пържат леко от двете страни. Поставят се върху лука. Отгоре се налива виното, поръсва се босилекът и се посолява. Поставя се да къкри 5 мин., без да се затваря тенджерата. Прибавят се гъбите и след 3 мин. ястието е готово. Сервира се със сварените фетучини или ориз