Телешки медальони с аспержи и сушени домати
Аспержите внасят финес във вкуса на всяко ястие, а сушените домати допринасят с пикантност и дълбочина. Все пак общият резултат на това ястие от бистро Sage в Бистрица зависи най-вече от качеството на месото, на което собствениците на заведението държат особено много.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешко бонфиле
- 4 резена бекон
- 10 аспержи, почистени и бланширани
- 80 г сушени домати
- 100 мл червено вино
- 3-4 листа салвия
- 100 г масло
- ситно нарязан магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на 4 медальона, всеки по 200 г. Овкусяват се добре със сол и черен пипер. Всеки медальон се увива с парченце бекон.
- 2.
Медальоните се запържват в загрят тиган със зехтин по 1-2 мин. от всяка страна. След това тиганът се слага в предварително загрята на 180° С фурна за още 4-5 мин. Когато достигнат желаната готовност, медальоните се изваждат в отделна загрята купа и се завиват с алуминиево фолио. В същия тиган се добавят сушените домати и аспержите, разбъркват се 1-2 мин. и се задушават с виното.
- 3.
Към края се прибавят салвията, маслото и магданозът, след което сосът се редуцира до желаната гъстота.
- 4.
Медальоните се сервират, като се слагат в средата на чинията, а отгоре се подреждат сушените домати и аспержите. Готовото ястие се залива със соса.