Телешки кюфтенца в азиатски стил
Силните подправки с цитрусов аромат и лека пикантност са запазената марка на много от ястията в Източна Азия. Този отличителен белег, както и свежата комбинация от зеленчуци, чудесно допълват телешките кюфтенца с техния деликатен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г телешка кайма
- 2 с. л. вермут или бяло вино
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани, за каймата
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. рибен сос, по желание
- 300 г китайско зеле
- 2 големи моркова, нарязани на тънки лентички
- 2 печени чушки, нарязани на лентички
- 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
- 1 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън за зеленчуците
- 1 с. л. оризов или ябълков оцет
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Каймата се омесва с виното, джинджифила, чесъна, пипера, лимоновата кора, лимоновия сок и рибния сос. Оформят се малки кюфтенца и се слагат в хладилника да постоят 20 мин.
- 2.
През това време се нарязват зеленчуците. В 4 с. л. загрято олио се изпържват по 6-7 кюфтенца до златисто. Ако има нужда, се добавя още малко олио. Оставят се на топло.
- 3.
В 2 с. л. от мазнината, в която са пържени кюфтенцата, се слагат празът и морковите и се разбъркват, докато омекнат. Добавят се чушките и китайското зеле, разбъркват се 1-2 мин. и се слагат соевият сос, оцетът и ситно нарязаният чесън. Връщат се кюфтенцата. Поднасят се с варен ориз.