Телешки кюфтенца с пюре от грах
Телешкото и зеленият грах са класическа за България комбинация, която обикновено се явява под формата на яхния. Но в тази рецепта на Ивелина Иванова от книгата на издателство Гурме "Любими семейни рецепти" можете да й се насладите във вид на сочни печени кюфтенца и пухкаво пюре.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешка кайма
- ½ ч. ч. студено прясно мляко
- 1 дебела филия пълнозърнест хляб
- 1 с. л. горчица
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 3 стръка зелен лук, ситно нарязани
- ½ ч. л. мащерка,
- 1 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. шамфъстък или бадеми, нарязани на ситно
- 2 с. л. меко масло
- сол и черен пипер на вкус
- за пюрето:
- 2 с. л. краве масло
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- ½ чаша вода
- 1 ч. л. MAGGI® Апетит
- 500 г замразен зелен грах
- 1 с. л. ябълков оцет
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се накисва в студеното мляко. Маха се кората, стрива се на каша и се добавя към каймата. Слагат се горчицата, магданозът, лукът, мащерката и сметаната. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
- 2.
Шамфъстъкът се разбърква с маслото и лимоновата кора. Оформят се 8 кюфтета, в центъра на които се поставя по една топчица от маслото със шамфъстъка. Слагат се да се пекат
- 3.
Половината от маслото за пюрето се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът. Сипват се горещата вода и MAGGI® Апетит и щом всичко заври, се слага грахът, а за да остане богат на витамини, се задушава за не повече от 3-4 мин. Пасира се заедно с останалото масло и оцета.