Телешки език с гъби
Богата на аромати, с наситен плътен вкус, тази необичайна рецепта ще впечатли хората, за които я приготвите, а за вас ще бъде предизвикателство и удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 телешки език, около 1,2 кг
- 1 дафинов лист
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 1 глава лук
- 5 зърна карамфил*
- 200 г печурки, нарязани
- 1 с. л. сушени манатарки
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана за плънката
- 3 с. л. магданоз, нарязана ситно
- 1 с. л. зехтин
- 500 г бутертесто
- 1 яйце за намазване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Езикът се измива много добре и се залива с 1.5 л студена вода. Слага се да заври, като непрекъснато се обира пяната. Щом престане да пуска пяна, се добавят дафиновият лист, морковът и лукът, набоден с карамфилчетата. Вари се около 2 часа. Премества се в ледена вода и се обелва.
- 2.
В центъра на езика се прави дълъг разрез, като дълбочината стига до половината от дебелината на езика. Ножът се завърта първо от едната страна на 60° и после от другата. По този начин се оформя кухина, в която ще се разположи плънката.
- 3.
За плънката манатарките се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. да набъбнат. В загретия зехтин се слагат маслото и нарязаният лук и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се печурките и накиснатите нарязани манатарки. Задушават се около 10 мин. Добавят се магданоз, сол и черен пипер на вкус.
- 4.
Плънката се слага в направената кухина. Бутертестото се разточва тънко, върху него се слага езикът и се увива внимателно. Отгоре се намазва с жълтъка и се запича в загрята на 180° С фурна за 30 мин.