Телешки дроб в кора от сол
Телешки дроб, приготвен по френски маниер - шпикован за обогатяване на вкуса и изпечен в интересна кора, замесена с морска сол. Получава се една неочаквано добра комбинация от "земния" вкус на субпродукта и аромата на море.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 400 г телешки черен дроб (отрязан във форма на паралелепипед - 5 х 5 х 15 см)
- 50 г пушен бекон, нарязан на малки пръчици
- 1 скилидка чесън, нарязан на пръчици
- 400 г брашно
- 250 г морска сол
- 2 яйца
- 10 листа салвия или маточина
- 30 г масло
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се резделят на белтъци и жълтъци. Брашното се смесва с морската сол, като се запазват 50 г от нея. Прибавят се половината листа от салвията, нарязани на ситно, белтъците и 120 мл вода. Омесва се тесто, покрива се с фолио и се слага за 1 час в хладилника.
- 2.
С помощта на остър нож, дробът се набожда и в получените отвори се слагат равномерно пръчиците чесън, бекон и листата салвия.
- 3.
В тиган се сгорещява маслото и шпикованият дроб се запържва от всички страни да хване коричка. Изважда се, подсушава се добре, поръсва се с пипер. Охлажда се.
- 4.
Тестото се изважда от хладилника и се разточва на правоъгълник 15 х 25 см. Фурната се загрява на 200°С.
- 5.
Дробът се слага върху тестото и се завива в него добре, да няма отвори. Отгоре се намазва с жълтъците и се поръсва със запазената морска сол. Пече се 25 мин. След като се извади от фурната, трябва да се остави 10 мин. да постои, преди да се отреже с нож капак на тестото и дробът да се нареже на парчета.