Начало За нас Реклама Контакти

Телешки дроб в кора от сол

Снимка за Телешки дроб в кора от сол
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешки дроб, приготвен по френски маниер - шпикован за обогатяване на вкуса и изпечен в интересна кора, замесена с морска сол. Получава се една неочаквано добра комбинация от "земния" вкус на субпродукта и аромата на море.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 400 г телешки черен дроб (отрязан във форма на паралелепипед - 5 х 5 х 15 см)
  • 50 г пушен бекон, нарязан на малки пръчици
  • 1 скилидка чесън, нарязан на пръчици
  • 400 г брашно
  • 250 г морска сол
  • 2 яйца
  • 10 листа салвия или маточина
  • 30 г масло
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се резделят на белтъци и жълтъци. Брашното се смесва с морската сол, като се запазват 50 г от нея. Прибавят се половината листа от салвията, нарязани на ситно, белтъците и 120 мл вода. Омесва се тесто, покрива се с фолио и се слага за 1 час в хладилника.

  2. 2.

    С помощта на остър нож, дробът се набожда и в получените отвори се слагат равномерно пръчиците чесън, бекон и листата салвия.

  3. 3.

    В тиган се сгорещява маслото и шпикованият дроб се запържва от всички страни да хване коричка. Изважда се, подсушава се добре, поръсва се с пипер. Охлажда се.

  4. 4.

    Тестото се изважда от хладилника и се разточва на правоъгълник 15 х 25 см. Фурната се загрява на 200°С.

  5. 5.

    Дробът се слага върху тестото и се завива в него добре, да няма отвори. Отгоре се намазва с жълтъците и се поръсва със запазената морска сол. Пече се 25 мин. След като се извади от фурната, трябва да се остави 10 мин. да постои, преди да се отреже с нож капак на тестото и дробът да се нареже на парчета.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари