Телешки дроб с винен сос
Телешкият дроб е мощна и щедра храна, която е чудесен източник на витамин А. Наситеният му вкус се спогажда добре със също толкова интензивни съставки като червеното вино, салвията и бахара, което обрича тази средиземноморска рецепта на истински успех.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г телешки дроб
- 4 с. л. брашно
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло
- за соса:
- 100 г бекон, нарязан на тънки парченца
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 200 мл червено вино
- 1 с. л. брашно
- 1 кубче MAGGI® бульон Телешки ребърца
- 1 щипка смлян бахар
- 1 ч. л. нарязана прясна салвия или 1/2 ч.л. сушена
- 400 г пресни домати, нарязани на четвъртинки, с отделени семки, или от консерва
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 500 г картофи
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите за гарнитурата се обелват, нарязват се на кръгчета и се слагат да се сварят за 10 мин. на пара.
- 2.
Дробът се почиства от ципите и кръвоносните съдове и се разрязва на 4 плоски парчета. Подсушава се с кухненска хартия и се овалва в брашното. Изтупва се.
- 3.
Загряват се зехтинът и маслото. Дробът се запечатва от всички страни и се готви до желаната степен на готовност. Изважда се и се държи на топло.
- 4.
В останалата мазнина в тигана се добавят чесънът, лукът и беконът. Огънят се намалява и се разбъркват, докато омекнат.
- 5.
Прибавят се виното, 200 мл гореща вода и се натрошава кубчето MAGGI® бульон Телешки ребърца, слагат се бахарът и салвията. Оставя се да къкри 3-4 мин. Добавят се доматите и брашното, разтворено в 2 с. л. вода, и след 3-4 мин. сосът е готов.
- 6.
В загрятото масло се слагат сварените на пара картофи. Сотират се 3-4 мин, докато порозовеят и се поръсват с MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки. Разбъркват се. Дробът се сервира полят със соса, гарниран с картофите.