Телешки дроб по венециански
За черния дроб се носят какви ли не легенди. Бил вреден, имало опасност от "луда крава" и какво ли не още. Той е обаче един от най-хранителните и евтини животински продукти, приготвя се лесно и бързо. За да бъде вкусен, е важно да се осолява след като се приготви и да не се обработва прекалено дълго.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г телешки дроб
- 4 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 с. л. олио
- 50 г масло, нарязано на малки кубчета
- 100 мл бяло вино
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
- 1 връзка магданоз, нарязана на ситно
- сол
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Дробът се обелва от ципата, нарязва се на тънки парчета и се почиства от кръвоносните съдове. Измива се и се подсушава добре.
- 2.
Лукът се запържва в олиото до златисто, прибавят се парчетата дроб и се запържват 3-4 мин., слага се виното, ври още 4 мин., подправя се със сол и пипер, слага се маслото и леко се разбърква, изсипва се в плато, поръсва се с магданоза и се украсява с резенчета лимон.