Телешка супа със зеленчуци
Телешкото и говеждото месо са с различни качества и свойства в зависимост от коя част на животните са добити. Затова за варени и задушени ястия се използва по-жилаво месо т.е. с по-голямо съдържание на колаген например от плешката или джолана. При дългата топлинна обработка колагенът се разтваря и леко сгъстява супата.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 кг телешко месо от плешката
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. риган
- 1 щипка сушен розмарин
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 дафинов лист
- 2 едри моркова, нарязани на кръгчета
- 1 ч. ч. целина, нарязана на малки кубчета
- 1 ч. ч. зелен фасул – пресен, замразен или консервиран
- 1 ч. ч. бамя – прясна, замразена или консервирана
- 400 г консервирани домати на кубчета
- 2 картофа, нарязани на едри кубчета
- ½ ч. ч. по-дребна паста
- 3 с. л. пресен магданоз, ситно нарязан
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на пържоли, намазва се със зехтина и се изпича от двете страни на грил или грил-тиган за по 4 мин. на умерен огън.
- 2.
Месото се нарязва на кубчета и се слага в голяма тенджера. Добавят се лукът, чесънът, риганът, мащерката, дафиновият лист, морковите и целината. Всичко се залива с 2,5 л студена вода и се сварява на тих огън за 90 - 120 мин. или докато месото стане много крехко.
- 3.
Слагат се зеленият фасул, бамята, доматите и картофите. Оставя се да поври още 20 - 30 мин.
- 4.
Слага се пастата и се вари според упътването на опаковката – около 4-5 мин.
- 5.
Накрая се добавя магданозът, подправя се със сол и черен пипер и се сервира.