Телешка супа с естрагон
Време е за една от рецептите за ароматна, хранителна и дори "животоспасяваща" месна супа, на които се дължи част от славата на унгарската гастрономическа традиция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешки джолан
- 1 с. л. листа от естрагон
- 4 с. л. оцет
- 4 моркова, нарязани на малки кубчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 4 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 200 г заквасена сметана
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Листата от естрагон се заливат с горещия оцет и се оставят да изстинат.
- 2.
Месото се нарязва на малки кубчета, измива се и се залива с 1,5 л студена вода. Слага се да заври, като непрекъснато се обира отделената пяна. Когато престане да образува пяна, се добавят нарязаните моркови и целина. Посолява се на вкус и се оставя да къкри заедно с 2 с. л. от лимоновия сок, докато месото омекне.
- 3.
Маслото се сгорещява и се разбърква с брашното. Охлажда се леко и се разбърква със сметаната. Добавя се към супата. Оставя се да поври 4-5 мин. Овкусява се с отцедения от оцета естрагон и останалия лимонов сок. Ако да има нужда, се добавя малко и от естрагоновия оцет.