Телешка капама
През Банско тече река Глазне. Старата част на града нарича себе си с гордост "отсам Глазне", а на по-новия квартал на западния бряг на реката му викат с малко пренебрежение "оттам Глазне". Та отсам Глазне като кажеш "капама" се знае, че това е зимно ястие с много видове месо, с кисело зеле, евентуално сърми и т.н. Прочетат ли в града на Паисий, че наричаме тази рецепта "капама", ще ни изкарат може би за показ на мегдана, защото от оригинала е останало малко. Но ако нямаше новаторство светът щеше да спре да се върти, нали?! Наздраве на банскалии!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г телешко месо
- 3 с. л. олио
- 2 връзки пресен лук, нарязан
- 3 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 200 г домати, обелени и настъргани
- 100 г масло
- 100 г моркови, нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 люта чушка
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се измива, обезкостява се и се нарязва на кубчета. Изпържва се в сгорешеното олио.
- 2.
След 10 мин. се прибавят доматите, морковите, сол и черният пипер. След 5 мин. се слагат лукът, чесънът, лютата чушка, магданозът, дафиновият лист и маслото. Всичко се разбърква добре и се изсипва в глинен или друг огнеупорен съд, залива се с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и се слага във фурната да се пече на 180°С до готовност. Сервира се с пържени или задушени картофи.