Начало За нас Реклама Контакти

Тажин с маслини, бадеми и зелен боб

Снимка за Тажин с маслини, бадеми и зелен боб
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тажинът е глинен гювеч с конусовиден капак, типичен за кулинарните традиции на страните от Магреба; тажин се наричат и ястията, приготвени в този съд, а ние ви предлагаме една вкусна вариация по темата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
  • 100 г масло
  • 200 г белени бадеми
  • 500 г лук
  • 200 г зелени маслини без костилки
  • 500 г зелен фасул
  • 100 г бамя
  • 2 с. л. мента, нарязана на ситно
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В разтопеното масло се слагат парчетата месо и се запържват леко. Добавят се половината лук, нарязан на ситно, и бадемите. Налива се 1 ч. ч. вряща вода, посолява се на вкус и се оставя да се свари на тих огън. Ако има нужда, се добавя още вода.

  2. 2.

    Месото се изважда от соса, когато е готово, а в него се добавят маслините, фасулът, бамята и останалият лук, нарязан на полумесеци. Вари се, докато лукът и фасулът поомекнат, но без да се разваряват. Сосът трябва да бъде гъст, а не воднист. Добавя се ментата и се подправя на вкус.

  3. 3.

    Месото се връща в соса, затопля се и се сервира. Ястието има неповторим вкус, ако се сготви в тажин.


Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари