Тажин с маслини, бадеми и зелен боб
Тажинът е глинен гювеч с конусовиден капак, типичен за кулинарните традиции на страните от Магреба; тажин се наричат и ястията, приготвени в този съд, а ние ви предлагаме една вкусна вариация по темата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
- 100 г масло
- 200 г белени бадеми
- 500 г лук
- 200 г зелени маслини без костилки
- 500 г зелен фасул
- 100 г бамя
- 2 с. л. мента, нарязана на ситно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В разтопеното масло се слагат парчетата месо и се запържват леко. Добавят се половината лук, нарязан на ситно, и бадемите. Налива се 1 ч. ч. вряща вода, посолява се на вкус и се оставя да се свари на тих огън. Ако има нужда, се добавя още вода.
- 2.
Месото се изважда от соса, когато е готово, а в него се добавят маслините, фасулът, бамята и останалият лук, нарязан на полумесеци. Вари се, докато лукът и фасулът поомекнат, но без да се разваряват. Сосът трябва да бъде гъст, а не воднист. Добавя се ментата и се подправя на вкус.
- 3.
Месото се връща в соса, затопля се и се сервира. Ястието има неповторим вкус, ако се сготви в тажин.