Тарталети с рикота и ягоди
Медени курабийки, свеж лимонов крем и пресни ягоди - трите елемента на тарталетите са в пълна вкусова хармония, за да съблазнят безвъзвратно и завинаги всеки, който опита тази рецепта на Диди Бунова от блога Готвенето е забавно.
СъставНеобходими продукти за 20 - 22 броя
- за основите:
- 250 г бяло брашно
- 140 г грахам брашно
- ¼ ч. л. сол
- ¾ ч. л. сода бикарбонат
- 1 пакетче ванилия
- 115 г меко краве масло
- 90 г кафява пудра захар
- 1 голямо яйце
- ⅔ ч. ч. мед
- за крема:
- 700 г рикота
- 300 г добре узрели ягоди
- настъргана кора от 2 лимона
- 1 ч. л. лимонов сок, прясно изстискан
- 6 с. л. пудра захар
- 2-3 с. л. кристална захар
-
1 пакетче ванилена захар
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява заедно със содата, солта и ванилията.
- 2.
Маслото и захарта се разбиват. Добавя се яйцето, разбърква се и се прибавя медът. Всичко се разбива до хомогенност. Брашното се слага на два пъти, като се разбърква добре.
- 3.
Сместа се разделя на две части върху два листа прозрачно фолио. Оформят се на топка, сплескват се на диск, завиват се и се слагат в хладилника или камерата, за да се стегнат до степен удобна за работа.
- 4.
Разточват се до 4 мм дебелина върху набрашнен плот и с фолиото отгоре. Използват се форми с диаметър около 8 см, като за целта са подходящи и металните формички за тарталети. Изрязаните основи се подреждат на 2 см разстояние една от друга в застлани с хартия за печене тави. Всяка напълнена тава се слага в хладилника, докато се работи със следващата, за да се стегне тестото преди печене. Пекат се в предварително загрята до 180° С фурна за около 10 мин. Бисквитите се изваждат върху решетка и се охлаждат до стайна температура. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия.
- 5.
Ягодите се нарязват на резени, поръсват се с кристалната захар и лимоновия сок и се оставят да престоят за кратко. Сиренето се разбърква добре с пудрата захар, лимоновата кора и ванилията.
- 6.
Тарталетите се аранжират, като върху всяка се слага от крема с рикота, отгоре се подреждат няколко резена ягоди и се поръсват с отделения при престоя ягодово-лимонов сок. Декорират се с лимонова кора.