Начало За нас Реклама Контакти

Тарталети с рикота и ягоди

Снимка за Тарталети с рикота и ягоди
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Медени курабийки, свеж лимонов крем и пресни ягоди - трите елемента на тарталетите са в пълна вкусова хармония, за да съблазнят безвъзвратно и завинаги всеки, който опита тази рецепта на Диди Бунова от блога Готвенето е забавно.

СъставНеобходими продукти за 20 - 22 броя

  1. за основите:
  2. 250 г бяло брашно
  3. 140 г грахам брашно
  4. ¼ ч. л. сол
  5. ¾ ч. л. сода бикарбонат
  6. 1 пакетче ванилия
  7. 115 г меко краве масло
  8. 90 г кафява пудра захар
  9. 1 голямо яйце
  10. ⅔ ч. ч. мед
  11. за крема:
  12. 700 г рикота
  13. 300 г добре узрели ягоди
  14.  настъргана кора от 2 лимона
  15. 1 ч. л. лимонов сок, прясно изстискан
  16. 6 с. л. пудра захар
  17. 2-3 с. л. кристална захар
  18. 1 пакетче ванилена захар
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява заедно със содата, солта и ванилията.

  2. 2.

    Маслото и захарта се разбиват. Добавя се яйцето, разбърква се и се прибавя медът. Всичко се разбива до хомогенност. Брашното се слага на два пъти, като се разбърква добре.

  3. 3.

    Сместа се разделя на две части върху два листа прозрачно фолио. Оформят се на топка, сплескват се на диск, завиват се и се слагат в хладилника или камерата, за да се стегнат до степен удобна за работа.

  4. 4.

    Разточват се до 4 мм дебелина върху набрашнен плот и с фолиото отгоре. Използват се форми с диаметър около 8 см, като за целта са подходящи и металните формички за тарталети. Изрязаните основи се подреждат на 2 см разстояние една от друга в застлани с хартия за печене тави. Всяка напълнена тава се слага в хладилника, докато се работи със следващата, за да се стегне тестото преди печене. Пекат се в предварително загрята до 180° С фурна за около 10 мин. Бисквитите се изваждат върху решетка и се охлаждат до стайна температура. Съхраняват се в плътно затворена метална кутия.

  5. 5.

    Ягодите се нарязват на резени, поръсват се с кристалната захар и лимоновия сок и се оставят да престоят за кратко. Сиренето се разбърква добре с пудрата захар, лимоновата кора и ванилията.

  6. 6.

    Тарталетите се аранжират, като върху всяка се слага от крема с рикота, отгоре се подреждат няколко резена ягоди и се поръсват с отделения при престоя ягодово-лимонов сок. Декорират се с лимонова кора.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари