Таратор от маруля и репички
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 крехка маруля
- 1 връзка репички
- 800 г кисело мляко
- за пестото:
- 1 връзка копър, ситно нарязана
- 4 с. л. запечени орехови ядки
- 60 мл зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана
- сол на вкус
- за брускетата със сушени домати:
- 8 филийки чабата или франзела
- 4 половинки сушени домати, мариновани в олио
- 2 с. л. олио от доматите
- 1 с. л. нарязани листа от магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
За брускетата сушените домати се нарязват на ситно и се пасират заедно с олиото на пастет. Филийките се намазват с тънък слой от пастета и се запичат на 160° С за 10 - 15 мин., докато се зачервят ръбчетата им.
- 2.
За пестото всички продукти се пасират заедно. За по-изявена структура може да се оставят парченца непасирани орехи.
- 3.
Марулята се нарязва по дължина на тънки ивички, които след това се срязват на 3-4 места по дължината на листата. Смесват се с разбитото кисело мляко и нарязаните репички и се подправят със сол на вкус.
- 4.
Тараторът се сипва в купички и отгоре се гарнира с лъжица-две от пестото и със запечените хлебчета.