Таралежчета на пара
Макар тази рецепта да е с китайски корени, в нея няма таралежи. Приликата с бодливите твари е във външния вид, а за вкусови съвпадения нямаме сведения. ;-)
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 ч. ч. жасминов ориз
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин
- 1 ч. л. джинджифил, настърган
- 300 г смляно свинско месо
- 200 г смляно пилешко месо
- 1 белтък
- 3 с. л. соев сос
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол и пипер на вкус
- за соса:
- 1 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 малка люта чушка, по желание
- 1 ч. ч. смлени домати
- 1 щипка захар
- сол на вкус
- нарязан магданоз за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре под течаща вода, слага се в купа, залива се със студена вода и се оставя да престои 4-5 часа. Отцежда се и оставя да поизсъхне леко.
- 2.
Празът и чесънът се слагат в загретият зехтин и се разбъркват, докато станат прозрачни. Прибавя се джинджифилът.
- 3.
Месото се омесва добре заедно с лучената смес, белтъка, соевия сос, магданоза, сока и кората на лимона. Подправя се със сол и черен пипер се на вкус.
- 4.
От каймата се правят топчета с форма и големина на малко яйце. Овалват се наполовина в ориза. От замразени грахчета или царевични зърна могат да се поставят “очи". Подреждат се в метална кошница за варене на пара (или в гевгир). Кошницата се слага върху тенджера с вряща вода и се оставят да се варят 20 - 25 мин. на тих огън.
- 5.
През това време се приготвя сосът, като чесънът се задушава в мазнината с 1 ч. л. Вода и се добавя нарязаната люта чушка, на която са махнати семките и ципите. Слагат се доматите, захарта, солта и сосът се оставя да къкри 10 мин. Готовите “таралежчета” се сервират със соса и с магданоза.