Талятели с пиле и шафран
Шафранът е една от подправките, за които се водят полемики почти колкото и за пресния кориандър. Или се влюбваш в него, или не го приемаш и средно положение почти няма. Важно е да не се прекалява с количеството му в ястието, защото може да заглуши всички останали съставки. Такъв е съветът на екипа от столичния „Пасторант”, чиято рецепта ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г талятели
- 2 щипки шафран
- 2 с. л. зехтин
- 120 г финокио, нарязано на тънки резенчета
- 120 г червена чушка, нарязана на ивици
- 60 г панчета* или бекон, на тънки резенчета
- 240 г пилешко филе, нарязано на неголеми резени
- 250 мл бяло вино
- 2 скилидки чесън, смачкани с широката част на ножа и накълцани
- 280 г крем фреш** или заквасена сметана
-
1 ч. л. копър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Шафранът се накисва в малко топла вода, за да отпусне аромата си.
- 2.
Зехтинът се сгорещява в голям тиган и в него се слагат финокиото и чушката, за около 3 мин. на умерен огън, докато леко се карамелизират. След това се добавя панчетата - за около 2 мин., пилето – за още около 5 мин., и се гаси с бялото вино.
- 3.
След като бялото вино се редуцира (т.е., когато алкохолът му се е изпарил и течност почти не е останала), се добавя чесънът, като непрекъснато се разбърква, за да не загори.
- 4.
Шафранът се смесва с крем фреша*, добавят се в тигана, разбърква се и се овкусява със сол и пипер.
- 5.
Междувременно талятелите се сваряват в подсолена вода, според указанията на опаковката и, след като се отцедят, се сипват в тигана със соса. Разбъркват се много добре около 1-2 мин., накрая се добавя копърът, разбърква се и сервира.
* Панчета е типичен италиански продукт, разновидност на бекона. Представлява части от свински гърди (от определени породи), оваляни в сол и подправки и завити на руло. Може да се намери в магазините за италиански деликатеси и в някои от големите супермаркети.
** За заместване на крем фреш може да се подкваси качествена течна сметана за готвене.