Начало За нас Реклама Контакти

Талятели с патешко филе и сос от горски плодове

Снимка за Талятели с патешко филе и сос от горски плодове
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Патешкото и плодовите сосове са създадени едни за други. Сладостта е общата им черта, а свежестта на плодовете укротява апетитното усещане за мазнина от месото. Талятелите пък са необходимата съставка, с която това ястие се превръща в бърз, но вкусен и солиден обяд.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 патешки филета с кожа
  2. 400 г замразени или пресни горски плодове
  3. 100 мл червено вино
  4. 1 ч. л. нишесте
  5. 500 г талятели
  6.  сол, пипер, кафява захар, зехтин на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата и мазнината на филетата се нарязват на ромбове, без да се наранява месото. Поръсват се с морска сол и се обтриват с шарен пипер и зехтин. Слагат се на тиган на умерен огън за 4 мин. от страната на кожата и за 2 мин. от другата страна. Слагат се в тавичка и се запичат за 8 мин. във фурна, загрята на 210˚ С. Оставят се да починат 10 мин., покрити с алуминиево фолио.

  2. 2.

    От тигана от запичането на филетата се излива отделената мазнина и се налива виното. Загрява се при непрекъснато разбъркване, за да се оберат всички залепнали парченца по дъното. Когато виното изври наполовина, се слагат плодовете и се разбъркват на силен огън 3-4 мин. Слага се нишестето, разтворено в лъжица студена вода. Подправя се със сол, пипер и кафява захар на вкус. Сосът може да се пасира или да се остави с цели плодове.

  3. 3.

    Талятелите се сваряват според указанията на опаковката или до al dente. Отцеждат се и се сервират с парченца тънко нарязано патешко филе и плодов сос.
     

Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари