Талятели Алфредо
Забележителният вкус на пармиджаното е в състояние да превърне всяка семпла паста в кралица – точно както се случва в една от класическите италиански рецепти за паста, кръстена на името на Алфредо ди Лельо – ресторантьор от Рим, прочул се с тази рецепта най-вече сред английски говорещите туристи. Всъщност най-простият вариант е дори без сметана, а сред самите италианци тази паста е по-известна като in bianco, или „с масло и пармиджано“.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пресни талятели
- 2 с. л. масло
- 200 мл сметана
- 150 г фино настъргано пармиджано
-
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За соса се загряват заедно маслото и сметаната. Добавят се половината от пармиджаното, сол и пипер на вкус. Разбърква се, докато сиренето се стопи. Отстранява се от огъня, докато стане пастата.
- 2.
Талятелите се сваряват 2-3 мин. във вряща подсолена вода. Запазва се 1 ч. ч. от водата, в която се варят. Пастата се отцежда се и се добавя към соса. Връща се на огъня, като се налива бульонът от варенето на пастата и останалото пармиджано. Разбърква се, докато сосът се посгъсти. Поднасят се веднага.