Тальолини ал тартуфо неро
Тази паста от менюто на столичната Osteria da Rado е нещо като вкусовата квинтесенция на Северна Италия. Комбинацията между дълбокия прелъстителен вкус на трюфела, уханните манатарки и млечно-масленото кадифе на сметаната определено води всекиго до откровено облизване на пръстите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото за прясна паста:
- 300 г брашно
- 3 яйца
- щипка сол
- за трюфеловия сос:
- 50 г паста от трюфел
- 50 г моркови
- 50 г целина
- ¼ глава лук
- 3 скилидки чесън
- 80 г масло
- 250 г манатарки
- 350 мл сметана
- магданоз
- 50 г пармезан
- трюфелов зехтин
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се добавят към брашното, слага се щипка сол, тестото за пастата се омесва и се оставя 2 часа в хладилник. С помощта на машинка за паста се правят тальолини.
- 2.
За соса морковите, целината, лукът и чесънът се нарязват на много ситно и се разбъркват 3-4 мин. в стопеното масло на среден огън. Добавят се манатарките и се разбърква още 5 мин. Слага се пастата от трюфел, налива се сметаната и се подправя със сол и пипер.
- 3.
Пастата се слага в подсолена вряща вода и се вари около 2 мин. Отцежда се, размесва се със соса и се добавя магданозът. При сервиране се поръсва с пармезан и се полива с трюфеловия зехтин.